Кафето – приятел на здравето

Кафето е полезно за здравето, показват резултатите от най-мащабното до момента изследване. Хората, които имат навика да пият по 2-3 кафета дневно, рискът от сърдечносъдови заболявания намалява с около 25% . Любителите на кафявата напитка страдат с 18% по-малко от различни хронични заболявания.

Учените предполагат, че кофеинът усилва репродуктивната способност на мъжете. Според Американското общество за репродуктивна медицина, кофеинът - увеличава скоростта на движение на сперматозоидите . Три чаши не много силно кафе на ден е достатъчно, за да повиши 2 - 3 пъти способността за възпроизводство.

Кафето премахва физическата и душевната умора, повишава работоспособността и подобрява самочувствието. Ефектът му се появява половин час след като е изпито и продължава 2 часа.

Кафето намалява риска и от диабет, установили учените от Харвърд. Американските учени свързват антидиабетното действие на кафето с наличието на специални антиоксиданти, който забавят развитието на диабет тип 2.

Прекаляването с кафето не е безобидно, особенно за хора с високо кръвно налягане – хипертониците. Известно е свойството на кафето да повдига и двете стойности на кръвното налягане, затова кафето е любима напитка на хипотониците – хора с ниско кръвно.